Przepisy na wielkanocne dania w wydaniu PKU!
Na początku kwietnia w ramach kulinarnego wyzwania, zapytaliśmy Was o ulubione dania wielkanocne. Podzieliliście się swoimi najlepszymi przepisami, a my wybraliśmy kilka z nich i dziś je Wam prezentujemy 👇
Warzywna galaretka na agarze wg przepisu Dawida
Składniki:
- 40 g selera
- 60 g marchwi
- 18 g zielonego groszku
- kilka ziarenek kukurydzy konserwowej dla kolorystyki dania
- 2 łyżeczki agaru
- 4 x 200 ml wody
- liść laurowy (3 szt.)
- ziele angielskie (3 szt.)
- sól i pieprz do smaku
- ocet do polania
Sposób przygotowania:
Obieramy warzywa, kroimy i gotujemy w wodzie z wymienionymi przyprawami, po ugotowaniu studzimy i nakładamy do pop it’ów (silikonowych foremek). Do garnka z tak powstałym bulionem warzywnym dodajemy agar, mieszamy i gotujemy około 3 minuty, zalewamy foremki i wstawiam do lodówki.
Wartości:
Białko: 1,6 g
Energia: 30 kcal
PHE: 90 mg
Mazurek wg przepisu Doroty
Składniki:
- 250 g mąki niskobiałkowej Loprofin
- 60 g cukru pudru
- 30 g dżemu wiśniowego
- 100 ml wody
- 50 g brzoskwiń z puszki
- 50 g gruszek z puszki
- 120 g masła ekstra
- żółtko jaja kurzego
Sposób przygotowania:
Ciasto zagniatamy, smarujemy delikatnie dżemem na wierzch, układamy pokrojone brzoskwinie i gruszki. Całość pieczemy w piekarniku w temp 180C około 45 minut. Posypujemy gotową posypką.
Wartości:
Białko: 2,7 g
Energia: 2100,7 kcal
PHE: 106.5 mg
Niskobiałkowy keks wg przepisu Honoraty
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki niskobiałkowej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 jajko przepiórcze
- 10 g zamiennika jaja
- 80 ml wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 25 g rodzynek (mogą być również inne bakalie tj. morele, daktyle, ananas, papaja – kandyzowane)
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki
- 20 g cukru pudru
- 30 g margaryny
Sposób przygotowania:
Ubić zamiennik jaja z wodą, dodać jajko, masło, proszek, sodę, mąkę, cukier i cukier wanilinowy, wybrane bakalie (ja dodałam 25 g rodzynek oraz dla urozmaicenia kilka sztuk kandyzowanej papai i ananasa). Wymieszane ciasto przełożyć do blaszki. Przygotowujemy kruszonkę – do mąki i cukru pudru dodać startą na tarce margarynę. Zagniatać ciasto, aż margaryna połączy się z sypkimi produktami. Włożyć do lodówki na 5-10 min. Kruszonką posypać ciasto. Keksa piec w 200 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
Wartości:
Białko: 3,85 g
Energia: 1771 kcal
PHE: 193 mg
Chleb z czarnuszką wg przepisu Anety
Składniki (2 bochenki, ok. 35 kromek):
- 1 kg mąki Multi Mix PKU (Bezgluten)
- 25 g drożdży świeżych (rozrobionych z odrobiną wody i cukru)
- 30 g smalcu
- 3 łyżki oleju
- Troszkę soli
- Trochę czarnuszki
- Wody (ile mąka zbierze, może być to ok. 500 ml, ale trzeba kontrolować)
Sposób przygotowania:
Ciasto wyrobić np. w dużym garnku i rozlać do blaszek. Posmarować wierzch olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w 200 stopniach 30-40 minut.
Wartości:
7.93 phe
0.19 białka
108.87 kalorie