galaretka

Przepisy na wielkanocne dania w wydaniu PKU!

Na początku kwietnia w ramach kulinarnego wyzwania, zapytaliśmy Was o ulubione dania wielkanocne. Podzieliliście się swoimi najlepszymi przepisami, a my wybraliśmy kilka z nich i dziś je Wam prezentujemy 👇

Warzywna galaretka na agarze wg przepisu Dawida 

Składniki: 

  • 40 g selera 
  • 60 g marchwi 
  • 18 g zielonego groszku 
  • kilka ziarenek kukurydzy konserwowej dla kolorystyki dania 
  • 2 łyżeczki agaru  
  • 4 x 200 ml wody  
  • liść laurowy (3 szt.) 
  • ziele angielskie (3 szt.) 
  • sól i pieprz do smaku 
  • ocet do polania

Sposób przygotowania:

Obieramy warzywa, kroimy i gotujemy w wodzie z wymienionymi przyprawami, po ugotowaniu studzimy i nakładamy do pop it’ów (silikonowych foremek). Do garnka z tak powstałym bulionem warzywnym dodajemy agar, mieszamy i gotujemy około 3 minuty, zalewamy foremki i wstawiam do lodówki. 

Wartości: 
Białko: 1,6 g
Energia: 30 kcal
PHE: 90 mg 

 

Mazurek wg przepisu Doroty 

 

Składniki: 

  • 250 g mąki niskobiałkowej Loprofin 
  • 60 g cukru pudru 
  • 30 g dżemu wiśniowego 
  • 100 ml wody  
  • 50 g brzoskwiń z puszki 
  • 50 g gruszek z puszki  
  • 120 g masła ekstra 
  • żółtko jaja kurzego 

Sposób przygotowania: 

Ciasto zagniatamy, smarujemy delikatnie dżemem na wierzch, układamy pokrojone brzoskwinie i gruszki. Całość pieczemy w piekarniku w temp 180C około 45 minut. Posypujemy gotową posypką. 

Wartości:
Białko: 2,7 g
Energia: 2100,7 kcal
PHE: 106.5 mg  

 

Niskobiałkowy keks wg przepisu Honoraty 

 

Składniki na ciasto: 

  • 2 szklanki mąki niskobiałkowej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 łyżki masła klarowanego 
  • 1 jajko przepiórcze 
  • 10 g zamiennika jaja 
  • 80 ml wody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 25 g rodzynek (mogą być również inne bakalie tj. morele, daktyle, ananas, papaja – kandyzowane) 

Składniki na kruszonkę: 

  • 50 g mąki 
  • 20 g cukru pudru 
  • 30 g margaryny 

Sposób przygotowania: 

Ubić zamiennik jaja z wodą, dodać jajko, masło, proszek, sodę, mąkę, cukier i cukier wanilinowy, wybrane bakalie (ja dodałam 25 g rodzynek oraz dla urozmaicenia kilka sztuk kandyzowanej papai i ananasa). Wymieszane ciasto przełożyć do blaszki. Przygotowujemy kruszonkę – do mąki i cukru pudru dodać startą na tarce margarynę. Zagniatać ciasto, aż margaryna połączy się z sypkimi produktami. Włożyć do lodówki na 5-10 min. Kruszonką posypać ciasto. Keksa piec w 200 stopniach Celsjusza przez 30 minut.  

Wartości: 
Białko: 3,85 g
Energia: 1771 kcal
PHE: 193 mg  

 

Chleb z czarnuszką wg przepisu Anety

Składniki (2 bochenki, ok. 35 kromek):

  • 1 kg mąki Multi Mix PKU (Bezgluten)
  • 25 g drożdży świeżych (rozrobionych z odrobiną wody i cukru)
  • 30 g smalcu
  • 3 łyżki oleju
  • Troszkę soli
  • Trochę czarnuszki
  • Wody (ile mąka zbierze, może być to ok. 500 ml, ale trzeba kontrolować)

Sposób przygotowania:
Ciasto wyrobić np. w dużym garnku i rozlać do blaszek. Posmarować wierzch olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w 200 stopniach 30-40 minut.

Wartości:
7.93 phe
0.19 białka
108.87 kalorie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.