Składniki:
Olej 30 ml
Kapusta kiszona 500 g
Cebula (pokrojona w półksiężyce) 80 g
Grzyby suszone 40 g
Przyprawa do piernika 5 g
Ziemniaki 500 g
Masło 20 g
Pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Burak ugotowany 50 g (opcjonalnie)
Wartości w całości:
Białko 18,4 g
Energia 987 kcal
PHE 797 mg
Wartości w 1 porcji:
Białko 1,53 g
Energia 83 kcal
PHE 66,5 mg
Sposób przyrządzenia:
Przesmaż cebulę na oleju i dodaj pokrojone grzyby i kapustę. Smaż tak długo, aż całość zacznie się przyrumieniać. Dopraw przyprawą do piernika.
Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 2 minuty. Odcedź i wymieszaj z masłem.
Na dnie średniej tortownicy ułóż warstwę plasterków z ziemniaków, posyp pieprzem i gałką. Rozłóż równomiernie połowę kapusty z grzybami. I znowu ułóż warstwę ziemniaków, dociśnij, przypraw pieprzem i gałką.
Rozłóż równomiernie kapustę z grzybami i przykryj warstwą ziemniaków, dociśnij, dopraw pieprzem i gałką.
Piecz godzinę w 180 stopniach.
PS: Jeśli chcesz zabłysnąć w święta, na wierzchu ułóż choinką z plasterków z ugotowanych buraków.