UKRAIŃSKA SOLJANKA WIOSENNA ZUPA (8 porcji)
Składniki
Olej 3 łyżki
Cebula (pokrojona w grubą kostkę) 160 g
Marchew (pokrojona w talarki) 170 g
Por (pokrojony w talarki) 50 g
Liść laurowy
Ziele angielskie
Ziemniaki (pokrojone w kostkę) 110 g
koncentrat pomidorowy 40 g
Ogórki kiszone (pokrojone w półksiężyce) 210 g
Woda z ogórków kiszonych 0,5 L
Czosnek (jeśli chcecie) 10 g
Wywar po gotowaniu warzyw na sałatkę albo woda. ok 1 L
Oliwki zielone i czarne (pokrojone na mniejsze kawałki) po 50 g
pieprz
Natka pietruszki 1 pęczek
Cytryna 1 szt.
Wartości:
Białko: 13,39 g
Energia: 384 kcal
PHE: 549 mg
Sposób przygotowania
Przesmaż na oleju lekko posoloną cebulę i marchew, dodaj por, liść i ziele.
Smaż chwilę i dodaj ziemniaki i koncentrat, smaż dalej, mieszając i dorzuć ogórki kiszone.
Podsmaż jeszcze 2-3 minuty i wlej wodę z ogórków kiszonych.
Jeśli lubisz, dodaj pokrojony czosnek.
Teraz wszystko wlej do garnka i zalej wywarem z gotowania warzyw albo wodą.
Pogotuj wszystko kilka minut, dodaj oliwki i dopraw pieprzem.
Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki i skrop cytryną.