Sposób przygotowania
Warzywa obierz, pokrój w plastry ok. 1 cm (wytnij kawałek na kształt fileta śledziowego waga ok. 60 g) i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Wyjmij z wywaru i dokładnie ostudź. Posyp pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Za pomocą pędzelka posmaruj nori wodą z sosem sojowym i zawiń w nie plastry pietruszki i selera. Gdy wodorosty dokładnie przylgną do filetów, lekko nasącz je znowu wodą z sosem sojowym i obtocz w skrobi.
Smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka się przyrumieni. Wyłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Dodatkowo coś zielonego
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj posiekane chili i wrzuć pokrojoną z grubsza kapustę pak choy. Smaż, mieszając ok. minutę i dodaj posiekany drobno czosnek z imbirem. Wymieszaj i podaj z filetami.