Składniki:
Ryż niskobiałkowy PKU 200 g
Ocet winny 20 ml
Sól 1 łyżeczka
Cukier 1 łyżeczka
Dodatki:
Ogórek długi 60 g
Awokado 30 g
Marchew 30 g
Dynia 30 g
Rzodkiew biała 45 g
Sałata rzymska mała 18 g
Marynata:
Ocet winny 150 ml
Chili 1 szt.
Cukier 1 łyżka
Skrobia kukurydziana lub ziemniaczana 5 g
Olej do smażenia 500 ml
Serek do smarowania naturalny Violife 15 g
Musztarda 12 g
Nori wodorosty 3 listki ok. 8 g
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ryż.
Zagotuj litr wody, dodaj ocet, sól i cukier, wsyp ryż. Gotuj około 10 minut na małym ogniu mieszając przez 2 pierwsze minuty a potem co chwilę, żeby się nie przykleił do garnka. Gdy będzie gotowy wyłóż ryż na sitko i odstaw do wystygnięcia. Uwaga!!!! Nie płucz ryżu wodą!!!
Krok 2. Dodatki.
Pokrój warzywa w długie paski o grubości 2-3 mm. Sałatę pokrój na cienkie kawałki.
Krok 3. Marynata i smażenie warzyw.
Do garnka wlej ocet winny lub jabłkowy, dodaj cukier i pokrojone chili, wlej 200 ml wody i zagotuj. Do gotującej się na małym ogniu marynaty wrzuć pokrojone w paseczki: marchew, rzodkiew i dynię. Gotuj 2 minuty i wyjmij z garnka. Oprósz skrobią i smaż minutę na rozgrzanym oleju. Usmażone połóż na ręczniku papierowym.
Krok 4. Zawijanie.
Podziel ryż na 3 części.
Rozłóż nori, błyszczącą stroną do dołu.
Nałóż ryż na 3/4 płata nori, rozłóż równomiernie i przyklep.
Posmaruj ryż odrobiną serka i musztardy.
Nałóż na środek ryżu po 2-3 paski każdego z warzyw oraz sałatę.
Zwiń ciasno tak, by końcówki ryżu się zetknęły. Posmaruj odrobiną wody koniec nori i zwiń rolkę do końca. Odłóż na kilka minut a potem pokrój w plasterki o grubości 2-3 cm.
Uwaga! Pamiętaj aby zwarzyć wszystkie dodatki i ryż do każdej rolki oddzielnie.
PHE: 214 mg, B: 6,79 g, E: 905 kcal