Składniki na 1 porcję
- 30 g sałata lodowa
- 20 g ogórek świeży
- 20 g pomidor
- 5 g cebula bordowa
- 2 g oliwka zielona marynowana
- 1 g szczypior
- 10 g rzodkiewka
- 5 g oliwa z oliwek
- 5 g zamiennik jaja n/białkowy PKU „Balviten”
- 5 g mąka n/białkowa PKU „Glutenex”
- 10 g woda
- 5 g oliwa z oliwek
Przygotowanie
Z zamiennika jaj i mąki PKU usmaż zwarty omlet. Wszystkie warzywa pokrój w odpowiednie dla siebie kawałki i umieść je w dużej misce. Przypraw do smaku. Wystudzony omlet pokrój w paski o grubości 1 cm i dodaj do sałatki warzywnej. Całość dopraw do smaku i polej oliwą. Sałatka idealna jako dodatek do II dania obiadowego lub jako dodatkowa porcja warzyw do kanapek w szkole czy pracy.