Składniki na 2 porcje

Wywar:

  • Por 150 g
  • Cebula 150 g
  • Imbir 30 g
  • Laska cynamonu
  • Anyż gwiazdkowy 1 szt.
  • Czosnek 10 g
  • Kolendra świeża 15 g
  • Skóra z łososia lub dorsza 10 g (opcjonalnie)
  • Słonina 5 g (opcjonalnie)

Do zupy:

  • Dynia 150 g
  • Pieczarki 30 g
  • Por 20 g
  • Grzyby shitake 15 g
  • Makaron z tapioki 100 g
  • Chili 8 g
  • Imbir 10 g
  • pak choy 30 g
  • Sól
  • Sos rybny 5 ml
  • Olej sezamowy 5 ml

SPRZĘTY:

  • PATELNIA
  • GARNEK ŚREDNI
  • Łyżka cedzakowa lub sitko
  • Rondelek

W dwóch litrach wody ugotuj na średnim ogniu wywar z warzyw wraz z przyprawami i grzybami shitake.  Przesmaż obraną i pokrojoną na kawałki dynię i posiekane chili na oliwie lub jeśli chcesz na tłuszczu z wytopionej skóry z łososia i ze słoniny (ale nie jest to niezbędne, te ilości dla niewprawnego smakosza nic w smaku nie zmieniają. Jeśli nie masz pewności, spróbuj, zbadaj się i sprawdź poziomy). Odcedź wywar powinno go zostać około litra. (Warzywa możesz zjeść ale wcześniej policz wartości PHE). Zagotuj wodę i zalej nią makaron i odstaw na pięć minut. Pokrój w cienkie plasterki pora, pieczarki i shitake wyciągnięte z wywaru. Posiekaj kapustę pak choi, pokrój w cieniutkie paseczki imbir.  Do wywaru dodaj przesmażoną dynię i chili, zmiksuj je. Zupę dopraw sosem rybnym i olejem sezamowym oraz solą. Zagotuj i wrzuć na pół minuty pokrojone warzywa (oprócz kapusty).

Nałóż odcedzony makaron i kapustę do miski. Zalej gorącą zupą.

 


Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.