Składniki na ciasto:
230 g mąki niskobiałkowej GLUTENEX
180 ml ciepłej wody
20 ml oleju z pestek winogrona
4 g suszonych drożdży
Składniki na farsz:
80 g pory drobno posiekanej
50 g cebulki drobno posiekanej
100 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
50 g świeżych pieczarek posiekanych
sól, pieprz do smaku oraz olej do smażenia i posmarowania pasztecików
Pokrojone warzywa podsmażyć i przyprawić do smaku. W naczyniu wymieszać mąkę i drożdże, dolać wodę, olej i wygnieść ciasto.Rozwałkować ciasto na placuszek następnie za pomocą szklanki wyciąć 3 koła. Następnie podzielić nadzienie na 3 porcje i każdą z nich położyć na środku placuszka, złożyć placuszek na pół pozaklejać brzeg. Paszteciki ułożyć na blaszce posmarowanej tłuszczem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce aby ciasto urosło. Wierzch pasztecików posmarować olejem i wstawić do piekarnika o temp.200C i piec przez 10-15 minut. Można podać na zimno lub na ciepło.
1 pasztecik: 2,2 g białko 97 mg phe380 kcal
całość: 6,5 g białko 290 mg phe 1130 kcal