Składniki na ok. 13 porcji:
- 1 400 g cukinia
- 100 g marchewka
- 105 g cebula
- 5 g czosnek
- 20 g olej kujawski tłoczony na zimno
- 10 g masło extra 82 % tłuszcz
- 25 g bułka tarta PKU ,,Bezgluten ”
- 2 g curry
- 20 g zamiennik jaja PKU ,, Bezgluten”
- 15 g por
- 100 pieczarki
- zioła opcjonalnie wg uznania, sól i pieprz czarny
Wykonanie :
Cebulę i czosnek obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju do miękkości, pod koniec dodaj pieczarkę uprzednio umytą i osuszoną, ale drobno pokrojoną. Całość podsmaż podlej delikatnie niewielką ilością wody, duś do miękkości. Gdy pieczarki będą miękkie całość odsącz na sitku. Po odsączeniu do całości dodaj sól, curry i mielony czarny pieprz oraz pozostałe zioła (wg uznania). Foremkę do zapiekania dokładnie wysmaruj masłem i obsyp niewielką ilością bułki PKU. Nagrzej piekarnik do 190 C°. Do większej misy utrzyj cukinię na tarce jarzynowej o dużych oczkach i posól. Jeśli będzie dużo soku to odsącz go, cukinia ma być sucha. Można to zrobić szybciej na samym początku, cukinie bywają czasami bardzo soczyste i proces obciekania może być dłuższy. Do cukinii dodaj startą drobniej marchewkę, posiekaną drobno por. Dodaj podsmażonej i wystudzonej z cebulki z czosnkiem i pieczarkami, dodaj pozostała bułkę PKU oraz ubity na pianę zastępnik jaja. Całość dokładnie wymieszaj łyżką drewnianą i przełóż do foremki. Zapiekaj w temperaturze 190 C ° przez ok. 60 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło jako dodatek do II dania obiadowego. Gorąco polecam i życzę smacznego.