Składniki na 10 porcji
- 720 g bakłażan
- 310 g cebula
- 150 g suszone pomidory w oliwie z ziołami „Sottile Gusto”
- 10 g ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 20 g oleju
- 30 g granat
- 10 g babka płesznik „Piątnica” + 10 ml wody
Przygotowanie:
Bakłażany nakłuj widelcem, przełóż na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i zapiekaj w rozgrzanym piekarniku. Średni czas pieczenia to 15 minut z każdej strony. Bakłażany studzimy po upieczeniu, obieramy z przypaleń i włóż do misy blendera. Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na patelni. Dodaj ją do misy blendera do razem z obranymi ząbkami czosnku, pomidorami suszonymi razem z zalewą, solą, pieprzem do smaku oraz wcześniej namoczoną babka płesznika. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do miski i wstaw do lodówki w celu schłodzenia. Dla urozmaicenia pastę można posypać przed podaniem świeżo skrojona natką pietruszki. Pasta idealna to pieczywa PKU, tosta PKU czy ulubionych warzyw.