Składniki:
- Mąka uniwersalna multi mix (bezgluten)200 g
- lp-drink (4 miarki ) 20 g
- Olej (do ciasta)20 ml
- Sól szczypta
- olej do smażenia (do posmarowania patelni za pierwszym razem)
- barwniki:
- sok z buraków – 300 ml + 300 ml woda
lub
- szpinak 50 g (drobno zmiksowany) + 300 ml woda
- dodatki (wg uznania):
- ser PKU, oliwki, pieczarki, cebula, itp.
Przepis:
Wymieszaj lp-drinka z wodą, dodaj barwniki (sok z buraków lub szpinak), mąkę, sól i olej. Dokładnie wymieszaj ciasto, aby nie było grudek. Dolej wody, jeśli ciasto będzie za gęste. Gdy będzie miało konsystencję śmietanki. Odstaw na godzinę a najlepiej na dobę w chłodnym miejscu). Usmaż smaż naleśniki na patelni posmarowanej odrobiną oleju.
Albo przelej ciasto do butelki od ketchupu i na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni nalewaj ciasto w kształcie literek.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Z serem:
gdy naleśnik się usmaży z jednej strony, obróć go. Na naleśnika ułóż ser i oliwki (lub pokrojone pieczarki z przesmażoną wcześniej cebulą), gdy ser zacznie się rozpuszczać, złóż naleśnika na poł i smaż chwilkę z dwóch stron.