Składniki (1 porcja):
Krok 1:
40 g marchew
25 g pietruszka
5 ml oliwa
Krok 2:
150 g pomidory w puszce
50 g wiśnie mrożone zblendowane
20 ml oliwa
15 g cebula
sól, pieprz
Krok 3:
150 g dynia piżmowa
10 ml oliwa
5 g imbir korzeń
5 g czosnek
1 g kminek lub kumin
bazylia kilka listków
Całość: PHE: 195 mg, B: 5,88g, E: 398 kcal
Sposób przygotowania:
Krok 1. Obtocz w oliwie cienkie końcówki marchewki i pietruszki, ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 15 minut.
Krok 2. Na oliwie przesmaż pokrojoną cienko cebulę, a gdy się zrumieni dodaj pomidory i wiśnie. Smaż do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3. Na oliwie przesmaż pokrojony w cienkie paseczki imbir, wsyp kminek lub kumin. Zwiększ ogień i dodaj paseczki dyni (pokrojone obieraczką z końcówką do krojenia w nitki albo pokrojone obieraczką i wycięte nożem). Smaż 45 sekund mieszając, a na koniec dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
Krok 4. Makaron z dyni przełóż do pomidorów i wymieszaj. Nałóż na talerz, na wierzchu połóż upieczone warzywa i posyp listkami bazylii.