Składniki na 1 porcję :

  • 100 g jabłko
  • 200 g  wody
  • 12 g  skrobi ziemniaczanej
  • 2 g sok cytrynowy
  • 5 g miód naturalny  lub zamiennie cukier

Przygotowanie

Jabłka  umyj i obierz oraz pokrój w ćwiartki. Wykrój gniazda nasienne oraz ogonki i szypułki. Ćwiartki jabłek pokrój w drobną kostkę u umieść w rondelku. Zalej je częścią wody. Gdy jabłka są już miękkie przygotuj sobie resztę  wody (1/4 szkl). Wsyp do niej skrobię ziemniaczaną i dobrze wszystko zamieszaj. Mętną od skrobi wodę wlej od razu do garnuszka z jabłkiem .Wlewając wodę jednocześnie mieszaj kisiel. W kilka sekund kisiel zgęstnienie. Należy już tylko poczekać, aż ponownie się zagotuje i kisiel jabłkowy będzie gotowy. Jeśli jabłka były mało słodkie możesz na koniec dodać też miodu. Ten krok nie jest jednak konieczny. Wszystko zależy od słodkości jabłka. Kisiel przelewamy do salaterki/szklaneczki i czekamy, aż ostygnie. Całość deseru można wykończyć kleksem wcześniej ubitej z cukrem  śmietanki.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Jabłko 100 46 0.4 12
Woda 200
Skrobia ziemniaczana 12 40.56 0.072 3.48
Sok cytrynowy 2 0.6 0.8 0.36
Miód pszczeli 5 15.95 0.015 0
Śmietana 10 37.2 0.22 5
Cukier 15 19.95 0 0
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.