Składniki na 1 porcję :
- 100 g jabłko
- 200 g wody
- 12 g skrobi ziemniaczanej
- 2 g sok cytrynowy
- 5 g miód naturalny lub zamiennie cukier
Przygotowanie
Jabłka umyj i obierz oraz pokrój w ćwiartki. Wykrój gniazda nasienne oraz ogonki i szypułki. Ćwiartki jabłek pokrój w drobną kostkę u umieść w rondelku. Zalej je częścią wody. Gdy jabłka są już miękkie przygotuj sobie resztę wody (1/4 szkl). Wsyp do niej skrobię ziemniaczaną i dobrze wszystko zamieszaj. Mętną od skrobi wodę wlej od razu do garnuszka z jabłkiem .Wlewając wodę jednocześnie mieszaj kisiel. W kilka sekund kisiel zgęstnienie. Należy już tylko poczekać, aż ponownie się zagotuje i kisiel jabłkowy będzie gotowy. Jeśli jabłka były mało słodkie możesz na koniec dodać też miodu. Ten krok nie jest jednak konieczny. Wszystko zależy od słodkości jabłka. Kisiel przelewamy do salaterki/szklaneczki i czekamy, aż ostygnie. Całość deseru można wykończyć kleksem wcześniej ubitej z cukrem śmietanki.