Składniki:
(5 porcji)
Krok 1.
400 g pulpa mango (lub dojrzałe albo mrożone mango)
270 g dynia
50 ml woda
15 g cukier
5 ml sok z cytryny
Krok 2.
150 ml woda
8 g agar
Krok 3.
5 szt. truskawki
5 szt. borówka amerykańska
folia spożywcza 5 kwadratów
małe miseczki 200 ml 5 szt.
Krok 4.
200 g wiśnie mrożone
Całość: PHE: 267 mg, B: 7,71 g, E: 529 kcal
Na porcję: PHE: 53,4 mg, B: 1,54 g, E: 105,8 kcal
Sposób przygotowania:
Krok 1. Dynię pokrój na kawałki i gotuj z wodą i cukrem, aż zacznie się rozpadać. Dodaj pulpę mango i sok z cytryny. Zblenduj i ostudź.
Krok 2. W wodzie rozpuść agar i dodaj do pulpy. Przestudź.
Krok 3. Odetnij z truskawek szypułkę. Truskawkę umieść w miseczce obcięciem w dół. Przykryj folią truskawkę i dokładnie podociskaj do brzegów miseczki. Wlej pulpę do miseczek i odstaw na 2 godziny do wystygnięcia.
Krok 4. Wiśnie mrożone pogotuj przez 10 minut na małym ogniu, a następnie zblenduj.
Krok 5. Odwróć delikatnie miseczkę. Wyjmij truskawkę, zrób w niej dziurkę i włóż borówkę. Zdejmij folię z galaretki. Do krateru po truskawce wlej łyżeczkę musu z wiśni i włóż truskawkę, obciętą częścią do góry.
Krok 6. resztę musu wiśniowego nalej na talerzyki, na sosie ułóż delikatnie galaretkę.