📍Punkt podróży – #dębica
Dzisiaj chciałabym zabrać Was do azjatyckiej restauracji w Dębicy. TUK TUK asian streetfood & sushi na pierwszy rzut oka przypomina restaurację jak każda inna, jednak wyróżnia ją mocny zapach orientalnych przypraw – które czuć już od samego wejścia.
Oprócz typowych azjatyckich dań w ofercie znajduje się szeroka gama smaków bubble tea, której bazą są bardzo słodkie kuleczki tapioki. Moim faworytem jest smak jabłko-kiwi z borówkowymi kulkami. Podczas mojej ostatniej wizyty zamówiłam także dwa dania i dodatek, jakim było kimchi. Nie skłamię jeśli Wam powiem, że mogłabym je jeść codziennie, gdyż jest to jeden z moich ulubionych sposobów przygotowania kapusty 🙂
Pierwszym daniem były bułeczki z panierowanym boczniakiem, czerwoną kapustą, innymi warzywami oraz plastrem tofu, który można łatwo wyjąć – gdyż nie jest dozwolone na naszej diecie. Boczniaki są mocno przyprawione ziołami takimi jak kminek – przez co danie pięknie pachnie i jest bardzo aromatyczne. Choć wizualnie danie nie wydaje się duże, jest bardzo sycące i jest z pewnością smaczną odskocznią od codziennych posiłków.
Drugim punktem w moim menu były sajgonki wegetariańskie z sosem słodko kwaśnym, czyli chyba klasyk azjatyckiej kuchni. Nadziewane były warzywami takimi jak kapusta, marchewka czy pietruszka oraz śladową ilością fasoli mung. Na pewno plusem jest liczba sajgonek, ponieważ mam wrażenie, że w porcji jest ich o wiele więcej, niż w innych restauracjach tego typu.
Niestety, w przypadku chorujących na PKU, dania są skierowane raczej do osób z wyższą podażą, a ja sama „od święta” odwiedzam Tuk Tuka. Jest to jednak miejsce, w którym warto spróbować czegoś nowego i warte uwagi ze względu na niecodzienne smaki, jakie oferuje.