Czy słyszeliście kiedyś o boczniakach? Niestety okres grzybobrania mamy już za sobą ale niewątpliwym plusem jest to, że są dostępne w miejscowych warzywniakach lub większych sklepach (Biedronka) przez okrągły rok! Nie musimy się zatem martwić o ich dostępność.
Z boczniaka wychodzą fenomenalne kotleciki (obtoczone w bułce tartej) idealne do obiadu, czy do domowego burgera. Świetnym rozwiązaniem jest także zrobienie rozgrzewającej zupy z pokrojonymi boczniakami na kształt flaczków. Fajne urozmaicenie i pyszny smak w jednym!
Sposób przygotowania:
- Boczniaki umyj, a następnie osusz (najlepiej ręcznikiem papierowym). Pokrój je w podłużne paski, na kształt flaków.
- Do oliwy z oliwek dodaj sporą ilość słodkiej papryki wędzonej, sól, pieprz i paprykę ostrą. Dokładnie wymieszaj boczniaki z zalewą i odstaw na około godzinę do zamarynowania.
- Marchew, pietruszkę, seler i cebulę pokrój w kostkę lub większe kawałki – tak jak lubisz.
- Na patelni rozgrzej masło i podduś warzywa aż będą miękkie (ok. 15 minut). Następnie dodaj zamarynowane boczniaki i daj im czas, aby lekko zmiękły (ok. 10 minut).
- W tym czasie w garnku zagotuj około 500-600 ml wody, dodaj kostkę bulionową, ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy bulion będzie gotowy dodaj wcześniej podsmażone warzywa.
- Całość gotuj około 20 minut, do zmięknięcia boczniaków. Uważaj żeby ich nie przegotować. Powinny być lekko sprężyste.
- Zupę dopraw czosnkiem, szczyptą cukru, solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką, imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową oraz majerankiem i lubczykiem – ilość według uznania 🙂
Zupa powinna być słodkawa, ale jednocześnie lekko ostra, idealnie rozgrzewająca i dość sycąca. A może taka zupa to dobry pomysł na Świąteczny obiad?
Smacznego!