Babeczki niskobiałkowe
Składniki:
- gotowa mieszanka Bezgluten
- 4 żółtka
- 0,5 szkl. oleju
- 100ml wody
- 0,5 szkl. cukru
Ucieramy wszystko, a następnie nakładamy do foremek. Pieczemy 20 min w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180st. Dekoracja według uznania
Wartości 100 g – Białko: 2 g PHE: 73 mg Energia: 443 kcal
Smacznego! Ewa
Pierożki niskobiałkowe z kapustką i borowikami
Składniki:
- Mąka Loprofin Damin 250 g
- ciepła woda 120 ml
- olej 35 g
- kapusta biała ugotowana odciśnięta i zmielona 50 g
- borowik szlachetny 50 g
- cebula 20 g podsmażona na oleju z solą i pieprzem
Mąkę mieszamy z wodą, olejem i ugniatamy. Dolewamy wodę, aby ciasto należycie się kleiło. Wałkujemy. Faszerujemy zmieloną kapustą z borowikami, doprawioną solą, pieprzem i podsmażoną cebulą. Gotujemy na osolonej wodzie około 5 minut.
Okraszamy podsmażoną na oleju cebulką. Podajemy z barszczykiem.
Wartości 100 g – Białko: 3,75 g PHE: 108,3 mg Energia: 1093,5 kcal
Smacznego! Dorota
Mini torciki jarzynowe
Składniki:
- 542 g ziemniaków
- 326 g marchewki
- 60g g pietruszki
- 16 g pora
- 94 g ogórka kiszonego
- 177 g kukurydzy konserwowej
- 226 g majonezu (0,9 g białka w 100 g)
Warzywa gotujemy do miękkości, lecz jednak nie za długo, by się nie rozpadły. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę, a por w cienkie paseczki. Ogórki kiszone kroimy również w kostkę i wrzucamy na sitko, do ogórków dorzucamy kukurydzę. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy jeszcze raz. Smacznego!
Wartości 100 g – Białko: 1,6 g PHE: 65,3 mg Energia: 71,2 kcal (Dekoracje nie zostały wliczone)
Smacznego! Jolanta
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Składniki:
- 80 g mąka PKU
- woda ciepła 30 ml
- pieczarki 10 g
- kapusta kiszona 24 g
- cebula 21 g
- margaryna 20 g
- Przygotować ciasto pierogowe z mąki PKU i ciepłej wody.
- Kapustę ugotować osobno w osolonej wodzie.
- Pieczarki podsmażyć na oleju wraz z cebulą.
- Kapustę i podsmażone pieczarki drobniutko posiekać, wymieszać z solą i pieprzem.
- Farszem nadziewać placki z ciasta pierogowego, zalepiać je i gotować w wodzie z solą 2-3 minuty.
- Polać tłuszczem.
Wartości 100 g – Białko: 1,8 g PHE: 53 mg Energia: 423 kcal
Smacznego! Wioletta