Sposób przygotowania spodu biszkoptowego:
Połączyć składniki i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180, czas wypieku max. 45 minut. Po ok. 40 min. sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień upieczenia ciasta biszkoptowego. Upieczone odkładamy na bok do wystudzenia. W między czasie przygotowujemy truskawki, które należy umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z szypułek i osuszyć na sitku.
Sposób przygotowania galaretki:
Zawartość 2 opakowań galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej przegotowanej wody, dokładnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Aby przyspieszyć proces tężenia galaretki, miskę z galaretką można umieścić w zimnej wodzie z lodem.
Na wystudzone ciasto układamy truskawki i całość polewamy tężejąca galaretką. Całość umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Proces ten trwa ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na 15 równych kawałków. Dekorujemy listkiem mięty.