Witamy najpiękniejszy sezon! Wiosna i lato oznaczają dużo czasu spędzonego na dworze, ogrom ruchu, zabaw i głośnego śmiechu. Ten okres roku kojarzy nam się również ze wspólnymi lodami i GOFRAMI!
Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na gofry bananowe. Są szybkie w przygotowaniu, pyszne, a produkty potrzebne do ich przyrządzenia znajdują się w każdej niskofenyloalaninowej kuchni.
Sposób przygotowania:
Przygotowywanie gofrów rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy pozostałe składniki i blendujemy je na gładką masę. Powstałe ciasto wylewamy na mocno nagrzaną gofrownicę (preferuję tę o dużej mocy MPM). Pieczemy 6/7 minut. Smacznego!
Gofry możemy podać z owocami, bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem. Tu ogranicza nas jedynie wyobraźnia!
Uwagi:
• Z naszego przepisu wychodzą 4 chrupiące gofry.
• W 4 gofrach mieści się 108 mg fenyloalaniny, co daje nam 27mg na sztukę.
• Możemy użyć mąki bezglutenowej do gofrów i pączków, wtedy zwiększymy ilość fenyloalaniny, ale gofry będą jeszcze bardziej chrupiące.