Składniki na 15 porcji:
– 200 g wody mocno gazowanej np. ”Żywiec”
– 200 g Aquafaby (woda, w której zapuszkowana jest cieciorka)
– 0,1 g soli
– 25 g cukru pudru
– 120 g oleju słonecznikowego
– 200 g Mascarpone “Piątnica”
– 200 g śmietany kremówki 30%
– 200 g marchewki
– 500 g n/b ciasta w proszku o smaku czekoladowym “Loprofin”
– 100 g granatu
– opcjonalnie ozdoby bezbiałkowe
Wykonanie:
1. Aquafabę dobrze ubić mikserem dodając cukier puder. Ubitą na sztywno włożyć do lodówki.
2. W międzyczasie umyć pod bieżącą wodą marchew, którą następnie należy obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Odstawić.
3. Czas na przygotowanie ciasta z opakowania. Zawartość “Loprofin” wsypać do dużej miski. Dodać 120 ml oleju słonecznikowego i wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać 220 ml mocno gazowanej wody i dobrze wymieszać. Dodać startą marchew i ubitą na sztywno pianę z Aquafaby. Całość Aquafaby bardzo delikatnie i powoli wtłoczyć do ciasta okrężnymi ruchami, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie przełożyć mieszaninę do natłuszczonej foremki i pozostawić na 10 minut. Piec w piekarniku w 180ºC przez 45 minut *.
4. W międzyczasie obrać granat.
5. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z mascarpone.
6. Ciasto po upieczeniu ostudzić i przekroić na 2-3 części. Każdą część posmarować kremem, a wierzch ciasta posypać kulkami granatu.
Do dekoracji użyłam bezbiałkowej dekoracji.
* Czas pieczenia może być różny dla różnych typów piekarników. Należy regularnie sprawdzać proces pieczenia.