Zupa krem z dyni 🎃 to idealna propozycja na jesienny, rozgrzewający obiad, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Przepis sprawdzi się dla wszystkich zabieganych, a delikatnie doprawiony będzie świetnym pomysłem na danie dla dzieci.
Sposób przygotowania
- Warzywa podgotuj tak, aby lekko zmiękły (nie wylewaj wody po ich gotowaniu i wykorzystaj ją do zrobienia wywaru).
- W międzyczasie przygotuj bulion warzywny na bazie przypraw oraz kostki rosołowej (możesz użyć rosołu, jeśli został z dnia poprzedniego).
- Cebulę podsmaż na patelni razem z czosnkiem i przełóż do miseczki.
- Podgotowane wcześniej warzywa wyłóż na blachę do pieczenia, skropl olejem, oprósz solą oraz pieprzem. Piecz do miękkości w temperaturze ok. 180 stopni w termoobiegu (czas pieczenia zależy od wielkości pokrojonych warzyw).
- Warzywa wraz z cebulą i czosnkiem przełóż do pustego garnka i zalej wcześniej przygotowanym bulionem.
- Całość dopraw wedle uznania i zmiksuj blenderem.
- Podawaj z grzankami, pietruszką czy kleksem ze śmietany.
Wartość odżywcza podana jest bez grzanek i śmietany
Smacznego! 🙂