Witamy najpiękniejszy sezon! Wiosna i lato oznaczają dużo czasu spędzonego na dworze, ogrom ruchu, zabaw i głośnego śmiechu. Ten okres roku kojarzy nam się również ze wspólnymi lodami i GOFRAMI!

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na gofry bananowe. Są szybkie w przygotowaniu, pyszne, a produkty potrzebne do ich przyrządzenia znajdują się w każdej niskofenyloalaninowej kuchni.

Sposób przygotowania:
Przygotowywanie gofrów rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy pozostałe składniki i blendujemy je na gładką masę. Powstałe ciasto wylewamy na mocno nagrzaną gofrownicę (preferuję tę o dużej mocy MPM). Pieczemy 6/7 minut. Smacznego!

Gofry możemy podać z owocami, bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem. Tu ogranicza nas jedynie wyobraźnia!

Uwagi:
• Z naszego przepisu wychodzą 4 chrupiące gofry.
• W 4 gofrach mieści się 108 mg fenyloalaniny, co daje nam 27mg na sztukę.
• Możemy użyć mąki bezglutenowej do gofrów i pączków, wtedy zwiększymy ilość fenyloalaniny, ale gofry będą jeszcze bardziej chrupiące.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Masło extra 15 110.25 0.11 4.8
Banan 90 85.5 0.9 40.5
Alpro nie mleko owsiane 140 82.6 0.98 49
Mąka niskobiałkowa PKU 140 536.2 0.56 27.16
Proszek do pieczenia bezglutenowy 100g 3 7.89 0.02 0.39
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.