Składniki na 5 porcji:
- 280g botwiny
- 135g marchewki
- 60g selera korzeniowego
- 80g korzenia pietruszki
- 300g ziemniaków wczesnych
- 5g liści pietruszki
- 10g soku buraczanego
- 10g masła extra 82% tłuszczu
- sól, pieprz wg uznania, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób wykonania:
- Włoszczyznę (marchewka, ziemniaki, pietruszka) umyć pod bieżącą wodą, obrać i pokroić wg uznania, w kostki, słupki lub talarki. Następnie włożyć do osolonego wywaru i gotować do pół miękkości.
- W misce z zimną wodą wymoczyć/wypłukać dokładnie botwinkę. Następnie osuszyć. Liście posiekać, buraczki wyszorować pod bieżącą wodą i pokroić jak włoszczyznę. Pokrojone buraczki dodać do wywaru z warzywami i gotować na wolnym ogniu do miękkości (około kilku minut).
- Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojone liście botwiny oraz masło. Całość doprawić do smaku. Pod koniec można dodać sok buraczany, który pogłębi kolor potrawy.