Składniki na 5 porcji:
- 250 g kapusta biała
- 250 g pieczarka uprawna świeża
- 200 g cebula
- 5 g czosnek
- 5 g pietruszka, liście
- 10 g olej rzepakowy tłoczony na zimno
- 75 suchy Makaron Kus Kus PKU op. 500 g ,,Promin”
- sól, pieprz wg uznania, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy Kus Kus: w dużym garnku wodę lekko osolona (1 litr) doprowadzić do wrzenia, wrzucić 75 g Kus Kus , gotować 7 do 9 minut (aż zmięknie). Przecedzić , przepłukać gorącą wodą. Z 75 g suchego makaronu otrzymujemy 200 g gotowego do spożycia produktu.
- Następnie przesmażamy oczyszczone i obrane pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy. Gdy będą wystudzone dodajemy do Kus Kus i całość łączymy ze sobą. Odstawiamy na czas zaparzania liści kapusty.
- Gdy liście będą lekko miękkie farsz dzielimy na 5 porcji i nakładamy go w kapustę pamiętając o wycięciu z liści kapusty twardych rdzeni. Zwijać gołąbki – dół, boki, góra. Tak przygotowane gołąbki umieścić w parowarze, parować około 15 minut. Jeśli parowar posiada funkcje „witamin plus” to wszystkie soki z potrawy tam spłyną, dając nam bazę na sos. Gdy czas parowania się skończy odlewamy z pojemniczka parowaru cały sok z potrawy.
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i umieszczamy na małej patelni/rondelku doprowadzając je do zmiękczenia, doprawiamy solą, dolewamy bulion z gołąbków i całość doprowadzamy do zagotowania. Gołąbki umieszczamy w naczyniu i polewamy gotowym przecierowym sosie z e świeżych pomidorów.
- Całość posypujemy zielona pietruszką. Potrawa idealna z możliwości modyfikacji farszu. Doskonała propozycja na obiad.
Czas przygotowania max. 40 minut.