Przepis na 6 sztuk
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj masę na „żółtka”. Wymieszaj pulpę mango z agarem i zagotuj. Skrobię wymieszaj z wodą, dodaj do pulpy i gotuj na małym ogniu przez minutę. Przygotowaną masę nałóż do foremek lub na dno kieliszków do szampana, a następnie odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
W międzyczasie przygotuj białko. Do rondelka wlej wodę i porządnie wstrząśnięte mleko kokosowe (możesz je rozcieńczyć z wodą, wtedy zawartość PHE w potrawie będzie mniejsza), dodaj cukier i agar, wymieszaj rózgą i zagotuj. Wymieszaj skrobię z wodą, a następnie dodaj do przygotowanego wcześniej mleka kokosowego i gotuj na małym ogniu przez minutę.
Tak przygotowana masę na „jajeczne białko” wylej do foremek w kształcie jajek. Do każdej z foremek włóż zastygnięte i przygotowane wcześniej „żółtko”. Odstaw całość do stężenia, najlepiej w zimne miejsce.