Przepis na 10 sztuk
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i kurkumę. Następnie dodaj wodę i wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj roztopione i przestudzone masło i ponownie wymieszaj do połączenia składników.
Aquafabę ze szczyptą soli ubij na pianę. Po minucie ubijania dodaj do niej kilka kropel soku z cytryny i ubijaj jeszcze pół minuty. Pianę dołóż do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie wymieszaj.
Posmaruj foremki do babeczek masłem, a następnie wlej do nich przygotowane ciasto. Piecz przez 20 minut w 175 stopniach.
Lukier (opcjonalnie)
Przesiej cukier puder do miski, wlej wodę i mieszaj trzepaczką aż lukier będzie gęsty, lejący i biały. Zimne babeczki polej lukrem (jeżeli lubisz) i odstaw do skrzepnięcia.
Zawartość PHE po dodaniu lukru się nie zmieni.