Składniki na 10 porcji :
- 1 500 g cukinii
- 180 g marchewka
- 210 g cebula
- 20 g olej kujawski tłoczony na zimno
- 10 g masło extra 82 % tłuszcz
- 30 g kaszka Pku – mix kukurydziany Pku ,,Glutenex”
- 3 g curry
- 20 g zamiennik jaja Pku ,, Bezgluten”
- 12 g pietruszka liście
- zioła opcjonalnie wg uznania, sól i pieprz czarny
Wykonanie :
Cebulę obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju do miękkości. Do całości dodaj mielony czarny pieprz i pozostałe zioła (wg uznania). Foremkę do zapiekania dokładnie wysmaruj masłem i obsyp kaszką PKU. Nagrzej piekarnik do 190 C°. Do większej misy zetrzyj cukinię na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jeśli będzie dużo soku to odsącz go, cukinia ma być sucha. Do cukinii dodaj startą drobniej marchewkę. Dodaj podsmażonej i wystudzonej z cebulki, przyprawę, kaszkę PKU oraz ubity zastępnik jaja. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki. Zapiekaj w temperaturze 190 C ° przez ok. 50 minut. Pasztet można podawać na ciepło w kompozycji ziołowego sosu PKU lub na zimno na kanapki.