Składniki na 1 porcję
- 60 g ok. 1 plaster selera korzeniowego (obrany i pokrojony w plastry szerokości 1cm)
- 0,1 g otartej skórki z cytryny
- sól, pieprz
- 2,5g zamiennik jaja Pku (+ 10 ml wody) ,,Bezgluten”
- 5 g koncentrat mąki krakowskiej niskobiałkowej Pku ,, Balviten”
- 10 g bułka tarta Pku ,,Glutenex”
- 12 g olej rzepakowy tłoczony na zimno
Do garnka wlej wodę, lekko posól. Dodaj obrany i pokrojony w plastry szerokości 1cm seler. Gotuj go około 10 minut do miękkości. Dbaj by kawałek selera nie rozpadł się na części. Odłóż plaster do odsączenia na sitko. W międzyczasie przygotuj sobie panierkę oraz zamiennik jaja PKU. Proszek zamiennika jaj PKU wsyp do miski, dodaj wodę i ubij na pianę. Odsączony plaster selera oprósz lekko solą i pieprzem z obu stron. Następnie plastry panieruj kolejno: w mące PKU do której starta została skórka z cytryny, zastępniku jaja PKU, a na końcu w bułce tartej PKU. Tak przygotowany kotlet z selera smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło jako dodatek do II dania obiadowego w połączeniu np. z ziemniakami i surówką.