Składniki na 1 porcję :
- 200g pomidory krojone bez skórki w puszce „Łowicz”
- 0,5g czosnku pokrojonego w drobna kostkę
- 0,2g świeża kolendra
- 2g olej rzepakowy tłoczony na zimno
- 2g cukru
- sól morska i pieprz czarny do smaku
- 10g śmietana 30% tłuszczu
- 50g pomidorków koktajlowych
- 0,1g suszona bazylia
- 0,1g imbir
- 1g oliwy z oliwek
- 100g bulion warzywny „Knorr”
- 10g chleb bochenkowy PKU „Glutenex”
- 3g oliwa z oliwek
Przygotowanie :
Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy w grube plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy suszoną bazylią, pieczemy w 180 st. przez 15 minut. Obrany czosnek, krótko szklimy w głębokim rondlu na lekko rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodajemy do czosnku pomidory wraz z sosem, podduszamy kilka minut. Podlewamy pomidory szklanką warzywnego bulionu, gotujemy 10 minut. Zestawiamy rondel z ognia, dodajemy starty na tarce o małych oczkach imbir i posiekane listki kolendry, doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i pieprzem. Zupę z pomidorów krótko miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Krem z pomidorów podajemy z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych oraz uprzednio przygotowanymi grzankami Pku.