Składniki na 10 porcji
- 1 000 g marchew
- 25 g oliwa z oliwek
- 5 g sok cytrynowy
- skórka otarta z połowy cytryny
- 10 g papryka habanero
- 3 g cynamon
- 1 g kumin
- 1 g kolendra
Przygotowanie:
Marchewki obrać, delikatnie skropić oliwą i ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzić. Wystudzona marchew pokroić na mniejsze kawałki i zblendować ze wszystkimi przyprawami. Po zblendowaniu przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce. Przed podaniem całość posypać niewielką ilością nasion czarnuszki (pacjenci z wyższą tolerancją) lub zamiennie posypać pastę świeżo poszarpaną kolendrą. Pastę podawać na kanapki lub w towarzystwie ulubionych warzyw.