Składniki na 10 porcji
- 900 g dynia
- 105 g cebula
- 30 g pietruszka, liście
- 10 g czosnek
- sól, pieprz do smaku do smaku
- 10 g olej rzepakowy tłoczony na zimno do smażenia
- 5 g oliwa z oliwek (do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty można dodać mniej lub więcej)
Przygotowanie :
Dynię umyj, osusz, odetnij ogonek, przekrój na pół i łyżką wyjmij pestki. Pokrój ją na ćwiartki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Kiedy wbijesz widelec w dynię powinna być miękka. Po upieczeniu pozostaw ją do całkowitego ostygnięcia. W kolejnym kroku na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij drobno posiekaną cebulę.
Do miski przełóż przestygniętą dynię, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli. Za pomocą blendera miksuj całość na jednolitą pastę. Na tym etapie w zależności od swoich preferencji dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek, aby pasta miała pożądaną przez Ciebie konsystencję. Na koniec do smarowidła dodaj podsmażoną cebulę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Opcjonalnie dodaj także ulubione przyprawy do smaku. Całość dobrze wymieszaj za pomocą łyżki, przed podaniem wstaw do lodówki na 30 minut. Tak przygotowaną pastę przechowuj w lodówce do 2-3 dni. Podawaj jako dodatek do pieczywa, do świeżych warzyw pokrojonych w słupki itp.