Składniki na 10 porcji 

  • 900 g dynia
  • 105 g  cebula
  • 30 g  pietruszka, liście
  • 10 g  czosnek
  • sól, pieprz do smaku do smaku
  • 10 g  olej rzepakowy tłoczony na zimno  do smażenia
  • 5 g  oliwa z oliwek (do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty można dodać mniej lub więcej)

Przygotowanie :

Dynię umyj, osusz, odetnij ogonek, przekrój na pół i łyżką wyjmij pestki. Pokrój ją na ćwiartki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  i piecz przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Kiedy wbijesz widelec w dynię powinna być miękka. Po upieczeniu pozostaw ją do całkowitego ostygnięcia. W kolejnym kroku na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij drobno posiekaną cebulę.

Do miski przełóż przestygniętą dynię, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli. Za pomocą blendera miksuj całość na jednolitą pastę. Na tym etapie w zależności od swoich preferencji dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek, aby pasta miała pożądaną przez Ciebie konsystencję. Na koniec do smarowidła dodaj podsmażoną cebulę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Opcjonalnie dodaj także ulubione przyprawy do smaku. Całość dobrze wymieszaj za pomocą łyżki, przed podaniem wstaw do lodówki na 30 minut. Tak przygotowaną pastę przechowuj w lodówce do 2-3 dni. Podawaj jako dodatek do pieczywa, do świeżych warzyw pokrojonych w słupki itp.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Dynia 900 297 11.7 423
Cebula 105 34.65 1.47 65.1
Pietruszka, liście 30 14.7 1.32 60
Czosnek 10 15.2 0.64 27
Olej rzepakowy 15 135 0 0
Oliwa z oliwek 5 44.85 0 0
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.