Sposób przygotowania
Warzywa ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z laską cynamonu i imbirem. Przecedź i wystudź, niech porządnie odparują i całkiem wystygną. Wywaru po warzywach nie wylewaj, to świetna baza do chociażby barszczu wigilijnego.
Posiekaj natkę, miętę, rodzynki, śliwki i wymieszaj z pogniecionymi widelcem lub ugniataczką warzywami. Dopraw szczyptą cynamonu lub przyprawy do piernika i chilli, jeśli lubisz. Całość wymieszaj ze skrobią, a potem oprósz deskę skrobią i uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz klopsiki w skrobi. Smaż na rozgrzanym oleju kilka minut, aż się zarumienią. Wyjmij na papierowy ręcznik.
Dodatkowo trochę zieleni na talerzu (przepis na 8 porcji)
Uwaga! Szpinak ma dużo białka! Możesz go zastąpić sałatą rzymską, która ma dwa razy mniej białka. Posiekaj ją niezbyt drobno.
Czosnek pokrój w paseczki. Na rozgrzanej oliwie przesmaż szpinak, podlej łyżką wody, posól, dodaj czosnek i wymieszaj.