Składniki na 10 porcji:
- Ziemniaki mączyste 1 kg
- Skrobia ziemniaczana 120 g
- Kurkuma 1 g
- Czosnek 10 g
- Brokuły 200 g
- Por (zielona część) 100 g
- Oliwa 20 ml
- Sól, pieprz
- gałka muszkatołowa (jeśli lubisz) 0,1 g
Potrzebne sprzęty:
- Patelnia
- Średni garnek
- Praska do ziemniaków
- lub
- maszynka do mielenia mięsa i drobne sitko
- Szpatułka
- Nóż
- Łyżka cedzakowa
Przepis:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz. Przeciśnij przez praskę. Dodaj skrobię ziemniaczaną i posól. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Odejmij 1/5 masy i wymieszaj z kurkumą.
Z żółtej masy zrób kuleczki wielkości orzecha laskowego. Resztę ciasta podziel tak jak kopytka na tyle części ile wyszło żółtych kulek. Każdą żółtą kulkę zawiń w jedną część zwykłej masy i uformuj kształt jajka. Gotuj w osolonym wrzątku minutę od momentu jak kluski wypłyną na wierzch.
Na oliwie przesmaż pokrojone drobno brokuły i pokrojonego w cienkie plasterki pora, po dwóch minutach dodaj posiekany drobno czosnek, dopraw solą i pieprzem a jeśli lubisz odrobiną gałki muszkatołowej.
Na talerz wyłóż warzywa a na nich ułóż kluski.