Babeczki niskobiałkowe

Składniki:

  • gotowa mieszanka Bezgluten
  • 4 żółtka
  • 0,5 szkl. oleju
  • 100ml wody
  • 0,5 szkl. cukru

Ucieramy wszystko, a następnie nakładamy do foremek. Pieczemy 20 min w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180st. Dekoracja według uznania

Wartości 100 g – Białko: 2 g PHE: 73 mg Energia: 443 kcal

 

Smacznego! Ewa

 

 

 

 

 

Pierożki niskobiałkowe z kapustką i borowikami

Składniki:

  • Mąka Loprofin Damin 250 g
  • ciepła woda 120 ml
  • olej 35 g
  • kapusta biała ugotowana odciśnięta i zmielona 50 g
  • borowik szlachetny 50 g
  • cebula 20 g podsmażona na oleju z solą i pieprzem

Mąkę mieszamy z wodą, olejem i ugniatamy. Dolewamy wodę, aby ciasto należycie się kleiło. Wałkujemy. Faszerujemy zmieloną kapustą z borowikami, doprawioną solą, pieprzem i podsmażoną cebulą. Gotujemy na osolonej wodzie około 5 minut.

Okraszamy podsmażoną na oleju cebulką. Podajemy z barszczykiem.

Wartości 100 g – Białko: 3,75 g PHE: 108,3 mg Energia: 1093,5 kcal

Smacznego! Dorota

 

Mini torciki jarzynowe

Składniki:

  • 542 g ziemniaków
  • 326 g marchewki
  • 60g g pietruszki
  • 16 g pora
  • 94 g ogórka kiszonego
  • 177 g kukurydzy konserwowej
  • 226 g majonezu (0,9 g białka w 100 g)

Warzywa gotujemy do miękkości, lecz jednak nie za długo, by się nie rozpadły. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę, a por w cienkie paseczki. Ogórki kiszone kroimy również w kostkę i wrzucamy na sitko, do ogórków dorzucamy kukurydzę. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy jeszcze raz. Smacznego!

Wartości 100 g – Białko: 1,6 g PHE: 65,3 mg Energia: 71,2 kcal (Dekoracje nie zostały wliczone)

Smacznego! Jolanta

 

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Składniki:

  • 80 g mąka PKU
  • woda ciepła 30 ml
  • pieczarki 10 g
  • kapusta kiszona 24 g
  • cebula 21 g
  • margaryna 20 g
  1. Przygotować ciasto pierogowe z mąki PKU i ciepłej wody.
  2. Kapustę ugotować osobno w osolonej wodzie.
  3. Pieczarki podsmażyć na oleju wraz z cebulą.
  4. Kapustę i podsmażone pieczarki drobniutko posiekać, wymieszać z solą i pieprzem.
  5. Farszem nadziewać placki z ciasta pierogowego, zalepiać je i gotować w wodzie z solą 2-3 minuty.
  6. Polać tłuszczem.

Wartości 100 g – Białko: 1,8 g PHE: 53 mg Energia: 423 kcal

Smacznego! Wioletta

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.