Szaszłyki z ananasa
- Składniki na 3 porcje
- Ananas świeży 240 g
- Oliwa 10 ml
- Tymianek świeży 2 g
- Rozmaryn świeży trzy gałązki
Ananasa pokrój na trzy plastry. I posmaruj oliwą. Rozgrzej patelnię grillową i smaż plastry ananasa z dwóch stron, aż się przyrumienią. Gałązki rozmarynu obierz z igiełek (te odłóż i użyj później). Pokrój grillowane plastry ananasa i ponadziewaj na łodygi z rozmarynu.
Grillowane warzywa
- Składniki na 4 porcje
- Papryka czerwona 50 g
- Papryka żółta 40
- Papryka zielona 40 g
- Cebula 30 g
- Marchew 60 g
- Pietruszka 50 g
- Cukinia 300 g
- Pieczarki 160 g
- Ser PKU 20 g
- Oliwa 20 ml
- Papryka ostra w proszku 3 g
- Sól szczypta
Papryki pokrój na duże kawałki, korzenne i cukinię przekrój wzdłuż na pół (cukinię wydrąż), pieczarki obierz i wyjmij nogę, Warzywa obtocz w oliwie i grilluj około 10 minut z dwóch stron aż się przyrumienią. Mają być chrupiące. Cukinię i pieczarki odłóż na bok a resztę warzyw pokrój drobno i wymieszaj ze startym serem PKU. Dopraw solą i ostrą papryką. Nafaszeruj nimi pieczarki i cukinię.
Możesz też pokroić wszystkie warzywa z grilla, doprawić i wymieszać z makaronem albo ryżem PKU.
Roladki zgrillowanych warzyw
Składniki na 3 porcje
Grill:
- Bakłażan 90 g
- Pietruszka 30 g
- Marchewka 40 g
- Cukinia 50 g
- Marynata:
- Czosnek 2 g
- Sól szczypta
- Tymianek suszony 2 g
- Oliwa 20 ml
- Sok z 2 cytryny 10 ml
Zrób marynatę: czosnek pokrój drobno i zetrzyj z solą, włóż do miski, wsyp tymianek, wlej oliwę i sok z cytryny i wymieszaj. Jeśli lubisz ostre dodaj chili albo pieprz.
Warzywa potnij obieraczką wzdłóż na długie plasterki i obtocz w marynacie. Smaż chwilę. Bakłażana smaż z dwóch stron aż się przyrumieni i zmięknie.
Na plasterki bakłażana nałóż plasterki marchewki, pietruszki i cukinii. Zwiń w roladkę i przebij patyczkiem do szaszłyków. Jeśli chcesz skrop sokiem z cytryny, będą jeszcze lepsze.