Składniki:
(na 4 porcje)
Jackfruit 180 g
Napój migdałowy 250 ml (liczymy 50 ml)
Skrobia kukurydziana 100 g (liczymy 20 g)
Cytryna 5 ml
Sól, pieprz
Marchew 200 g
Olej do smażenia 1 L
Sałata 40 g
Phe: 173 mg, B: 1.2, E: 239 kcal
Sposób przygotowania:
Jackfrutta wyjmij z puszki, opłucz porządnie pod bieżącą wodą i zalej napojem migdałowym odstaw na 20 min. Wyjmij jackfruty z napoju migdałowego, posól, popieprz, posyp ulubioną przyprawą (kumin, cynamon, curry – trzeba je doliczyć).
Obtocz jackfruty w skrobi, jeszcze raz zamocz w napoju i obtocz w skrobi. Smaż na dość mocno rozgrzanym oleju około 6 minut.
Odsącz ma ręczniku papierowym i skrop cytryną.
Marchew pokrój na cienkie paseczki. Smaż w mocno rozgrzanym oleju półtorej minuty.
Zawiń stripsy i frytki w liść salaty.