Składniki:
Oliwa 40 ml
Dynia 500 g
Cebula 40g
Marchew 300 g
Kurkuma korzeń 20 g (nie liczymy)
Imbir korzeń 40 g (nie liczymy)
Phe: 365 mg, B: 10.06, E: 586 kcal
Dodatki opcjonalnie w zależności ile użyjemy:
Seler naciowy nać 40 g
Chleb PKU 80 g
Czosnek 5 g
Ocet balsamico 20 ml
Phe: 42 mg, B: 1,2 g, E: 239 kcal
Sposób przygotowania:
Zagotuj pół litra wody i wrzuć pokrojone w plasterki kurkumę i imbir, niech się gotują 15 minut.
Dynię, marchew i cebulę, pokrój drobno i przesmaż na połowie oliwy aż się częściowo przyrumienią. Przełóż do garnka i zalej odcedzoną wodą z imbirem i kurkumą. Gotuj 20 minut i zblenduj odrobinę. Na suchej patelni podpraż kromki chleba a gdy się przyrumienią natrzyj czosnkiem i pokrój w kostkę.
Nalej zupę na talerz posyp grzankami i polej odrobiną balsamico i oliwą, udekoruj natką selera naciowego.