Uszka:
Mąka ekstra krakowska PKU 100 g
Aquafaba 45 ml
Guma guar 2 g
Woda 10-30 ml
Suszone zmielone grzyby 2-5 g
Olej 10 g
Farsz:
Kapusta kiszona 500 g
Podgrzybki suszone 50 g
Boczniaki 250 g
Rodzynki 20 g
Brandy 50 ml
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Olej do smażenia
Uwaga! Należy zważyć cały farsz, potem każdą porcję i obliczyć wartość dla jednej sztuki.
Wartości dla całości:
E: 739 kcal, B:14.6 g, PHE: 647 mg
Sposób przygotowania uszek:
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte elastyczne ciasto. Odstaw przykryte na pół godziny. Podziel na kilka kulek i każdą oprósz mąką po kolei rozwałkuj pomiędzy kartkami papieru do pieczenia. Powycinaj kwadraty. Na każdy nałóż farsz i zlep przeciwlegle rogi a potem krawędzie. Na koniec zlep dwa rogi ze sobą. Gotuj w osolonej wodzie po kilkanaście uszek na raz. Gdy wypłyną, gotuj minutę i odcedź.
Sposób przygotowania farszu:
Kapustę przesiekaj i przesmaż na oleju. Przesmaż też boczniaki i namoczone i ugotowane podgrzybki. Rodzynki posiekaj i ugotuj w brandy. Wszystko połącz, dopraw i smaż kilkanaście minut razem. Jeśli kapusta jest za sucha, podlej odrobiną wody z gotowania grzybów. Farsz na uszka przesiekaj drobno.