Składniki na sos:
- Pomidory krojone z puszki 350 g
- Cebula 40 g
- Czosnek 10 g
- Bazylia 5 g
- Oliwa 20 g
- Sól, pieprz
Dodatki:
- Bakłażan 500 g
- Oliwa do smażenia lub olej ok 100 ml
- Ser typu cheddar niskobiałkowy 200 g
- Ser typu parmezan niskobiałkowy 50 g*
Krok 1.
Bakłażany umyj i pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Każdy posól i odstaw na pół godziny, niech się spoci. Opłucz plastry bakłażana z soli i wody i wysusz na ręczniku papierowym.
Krok 2.
Ułóż plastry bakłażana w blaszce na papierze do pieczenia, polej oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz 20 minut.
Krok 3.
Sos. Na oliwie przesmaż pokrojoną w półksiężyce cebulę i pokrojony w plasterki czosnek.
Krok 4.
Dodaj pomidory z puszki i posiekaną z grubsza bazylię. Smaż wszystko 3-5 minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5.
Podziel plastry bakłażana na 3 równe porcje.
Krok 6.
Spód średniego żaroodpornego naczynia posmaruj odrobiną sosu pomidorowego. Ułóż warstwę plastrów bakłażana, na wierzch nałóż 1/3 sosu pomidorowego i 1/3 startego sera.
Teraz znowu plaster bakłażana, sos i ser. I jeszcze raz rak samo.
Krok 7.
Piecz w 180-190 stopniach 25-30 minut. Aż ser i sos zaczną się przypiekać.
* Możesz pominąć ten ser, nie rozpuszcza się zbyt dobrze (patrz zapiekanka w szklanym naczyniu) i ma więcej białka niż cheddar.
PHE: 508 mg, B: 12,44 g, E: 1673 kcal