Suche składniki:
Mąka ekstra krakowska PKU 200 g
Proszek do pieczenia 12 g
Przyprawa do piernika 15 g
Kakao 5 g (opcjonalnie)
Mokre składniki:
Sok z buraków 185 ml
Buraki ugotowane tarte 80 g
Powidła śliwkowe 50 g
Piana:
Aquafaba 50 ml
Cukier 50 g
Olej 25 ml
Wartości w całości:
Białko 7,14 g
Energia 1556 kcal
PHE 291 mg
Wartości w jednej porcji:
Białko 0,48 g
Energia 104 kcal
PHE 19,5 mg
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie dokładnie wymieszaj suche z mokrymi.
Ubij aquafabę i dodaj cukier, ubijaj ok. 2 minuty. Dodaj pianę do ciasta i delikatnie połącz z całą masą. Na koniec wlej olej i delikatnie wymieszaj.
Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach – pół godziny przykryte papierem do pieczenia i potem pół godziny bez przykrycia.