Marynata do owoców (4 szaszłyki)
Składniki:
Sok z cytryny 10 g
Miód 8 g
Mięta świeża 1 g
Oliwa 9 g
Wartości dla marynaty:
Białko 0,14 g
PHE 4,70 mg
Energia 109 kcal
Owoce dowolne (PHE w 100 g):
Truskawki PHE: 24 mg
Rabarbar PHE: 29 mg
Morele PHE: 24 mg
Brzoskwinie PHE: 30 mg
Gruszki PHE: 43 mg
Marynata klasyczna (4 szaszłyki)
Składniki:
Natka pietruszki 4 g
Czosnek 1 g
Sok z cytryny 10 g
Oliwa 15 g
Wartości dla marynaty:
Białko 0,28 g
PHE 12,5 mg
Energia 139 kcal
Warzywa korzenne i łodygowe (PHE w 100 g):
Pietruszka PHE: 92 mg
Marchew PHE: 35 mg
Brokuł PHE: 124 mg
Kalafior PHE: 97 mg
Burak PHE: 81 mg
Marynata azjatycka (4 szaszłyki)
Składniki:
Sok z limonki 15 g
Chili suszone 1 g
Kolendra świeża 4 g
Oliwa 15 g
Wartości dla marynaty:
Białko 0,19 g
PHE 6,65 mg,
Energia 138 kcal
Warzywa w (PHE w 100 g):
Cukinia żółta PHE: 55 mg
Cukinia zielona PHE: 55 mg
Bakłażan PHE: 49 mg
Papryka PHE: 50 mg
Kalarepka PHE: 77 mg
Rzodkiew PHE: 43 mg
Sposób przygotowania:
Zioła do marynat posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami, oczywiście chili i czosnek również posiekaj. Wymieszaj w marynacie owoce lub warzywa.
Rozgrzej grilla i do dzieła.
Jeśli chcesz grillować twarde warzywa, to możesz je chwilę obgotować przed zamarynowaniem.
Oczywiście użyj warzyw, jakich chcesz, nie jest tak, że pietruszka czy marchew nie pasują do azjatyckiej marynaty 😊.
Tempura (na ok, 15 porcji)
Składniki:
Skrobia kukurydziana 60 g
Woda ok. 60 ml
Sól lub odrobina sosu sojowego (10 ml)
Chili w proszku 0,5 g
Wartości dla tempury:
Białko 0,32 g
PHE 17 mg
Energia 213 kcal
Sposób przygotowania
Wymieszaj dokładnie składniki na tempurę i odstaw na 15 minut.
Rozgrzej olej w rondelku. Ponadziewaj owoce lub warzywa na patyczki do szaszłyków i smaż (ok. 2 min), aż tempura lekko się zarumieni.