W średniej wielkości misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W filiżance wymieszaj wodę, olej, esencję waniliową oraz barwnik, wlej wszystko do mąki i dokładnie rozmieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Posyp ciasto mąką, aby móc ugnieść 6 pączków. Wlej do głębokiej patelni co najmniej 6–7 cm oleju, rozgrzej go i smaż pączki przez 1 minutę z każdej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru. Wciąż ciepłe pączki obtaczaj w cukrze pudrze. Pączki możesz przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz je też zamrażać. Łatwo odświeża się je w kuchence mikrofalowej, podgrzewając przez kilka sekund.
1 pączek (bez tłuszczu do smażenia):
Ilość fenyloalaniny: 0,1 mg
Ilość białka: 0,1 g
Ilość energii: 171 kcal
całość potrawy (bez tłuszczu do smażenia):
Ilość fenyloalaniny: 10,5 mg
Ilość białka: 0,5 g
Ilość energii: 1028 kcal