Składniki:
olej 30 ml
miód 15 ml
cynamon laska
cytryna 1 szt.
marchew pokrojona w kostkę 100 g
dynia pokrojona w kostkę 200 g
sól
imbir pokrojony w kostkę 10 g
jabłko 100 g
rodzynki namoczone 30 g
śliwki suszone pokrojone 30 g
czosnek posiekany 10 g
Przygotowanie:
1. Przesmaż na oleju laskę cynamonu.
2. Dodaj miód i pokrojone warzywa. Smaż, aż się zeszklą.
3. Posól, dodaj imbir, jabłko, czosnek, rodzynki i śliwki, podlej wodą.
4. Duś na małym ogniu czasem mieszając, aż jabłka się rozpadną i całość będzie gęsta.
Wartości dla całości
PHE 198 mg, B 5.61 g, E 557 kcal
Jedna porcja
PHE 99 mg, B 2,8 g E 279 kcal