Składniki:
10 g Olej
15 g Cukier puder (opcjonalnie)
20 g Milupa Lp-drink napój niskobiałkowy w proszku
20 g Banan
40 g Mąka z tapioki
45 g Skrobia kukurydziana
80 g Batat (ugotowany, wystudzony i starty na drobnych oczkach)
140 ml Woda
150 g Daktyle
1 łyżka Skrobia kukurydziana (do podsypania)
Wartości w całości:
Białko 6,36 g
Energia 1085 kcal
PHE 255 mg
Wartości w 1 porcji:
Białko 0,80 g
Energia 136 kcal
PHE 32 mg
Sposób przygotowania:
Wlej wodę do wysokiego naczynia. Kolejno wsypuj do wody i wymieszaj trzepaczką: Milupa Lp-drink napój niskobiałkowy w proszku, batata, mąkę z tapioki, skrobię kukurydzianą, cukier puder i olej.
Przelej masę do naczynka i gotuj na parze około 22 minuty. Daktyle posiekaj i zblenduj z kawałkiem banana. Podpraż skrobię kukurydzianą (do podsypania) na suchej patelni.
Wyjmij gorące ciasto na deskę i ugniataj szpatułką, aż przestygnie i będzie letnie. Podziel ciasto i masę daktylową na 8 części. Kawałek ciasta oprósz skrobią i zrób kulkę, spłaszcz dłonią, by powstał krążek około 8 cm. Na środek krążka nałóż masę daktylową i zlep brzegi tak by powstała zgrabna kulka. Spłaszcz ją lekko. Postępuj tak samo z kolejnymi ciastkami.
Gotowe!
Milupa Lp-drink napój niskobiałkowy w proszku to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod nadzorem lekarza.