Konieczność przestrzegania specjalnej diety, nie powinna ograniczać Twoich kontaktów z rodziną i znajomymi. Wyjdź z bliskimi i przyjaciółmi na wspólną kolację do restauracji. Poniżej zamieszczamy krótkie przewodniki z pomocnymi wskazówkami i poradami, dotyczącymi zamiany produktów. Pamiętaj, aby zawsze sprawdzić składniki przed złożeniem zamówienia.
Włoska restauracja
Wybierając się do włoskiej restauracji, warto wziąć ze sobą niskobiałkowy makaron lub niskobiałkowe ciasto na pizzę.
Możliwe opcje menu:
Produkty o bardzo niskiej zawartości fenyloalaniny lub wolne od niej
• sałatka
• dodatki warzywne na pizzę niskobiałkową
• sosy do makaronu na bazie pomidorów* (zob. poniżej)
Jeśli nie wziąłeś ze sobą produktów niskobiałkowych, niektóre pizzerie mają w swojej ofercie bary sałatkowe, które pozwalają na dowolny wybór składników do sałatki.
Wiele sosów do makaronu wykonanych jest ze składników z niską zawartością fenyloalaniny.
*Przewodnik po sosach do makaronu
Napoletana – podstawowy sos z bazylią i czosnkiem
Arrabbiata – chilli i czosnek
Basilico – bazylia
Puttanesa – czarne oliwki i kapary. UWAGA! Sprawdzić, czy nie zawiera ryby (anchois).
Primavera – różne warzywa
TO JEST TYLKO PRZEWODNIK: ZAWSZE SPRAWDŹ SKŁADNIKI PRZED ZŁOŻENIEM ZAMÓWIENIA!
Hinduska restauracja
Hinduska kuchnia charakteryzuje się różnorodnością składników, wśród których są te odpowiednie dla osób z PKU. Większość przystawek warzywnych można zamówić jako danie główne.
Możliwe opcje menu:
Produkty o bardzo niskiej zawartości fenyloalaniny lub bez niej
• sałatka cebulowa
• przystawki z warzyw, np. bakłażan, okra (piżmian jadalny)
• czatnej (pasta) z mango
• mango marynowane
• limeta marynowana
Wymiana produktów w potrawach
Istnieje kilka różnych rodzajów curry w zależności od podstawowych składników i sposobu gotowania. Niektóre z nich wykonane są z produktów o bardzo niskiej zawartości fenyloalaniny lub bez niej, inne natomiast zawierają śmietanę, jogurt, kokos itp. Poniżej zamieszczamy krótki przewodnik po rodzajach curry, które są wykonane z produktów o bardzo niskiej zawartości fenyloalaniny lub bez niej. Pamiętaj, że każda restauracja może stosować inne produkty, a więc należy zawsze poprosić kelnera o podanie składników.
Przewodnik po daniach curry
Dopiaza (średnio ostre) – cebula, papryka i pomidor
Bhuna (średnio ostre z gęstym sosem) – czosnek, papryka zielona, pomidor, cebula
Rogan josh (średnio ostre) – zielona papryka, pomidor, czosnek
Jalfrezi (ostre) – cebula, chili, papryka, kolendra
Madras (ostre) – cytryna, chili, pomidory i czosnek
Pathia (słodko-kwaśne) – chilli, melasa, przecier pomidorowy
TO JEST TYLKO PRZEWODNIK: ZAWSZE SPRAWDŹ SKŁADNIKI PRZED ZŁOŻENIEM ZAMÓWIENIA!
Grecka restauracja
Mimo, że potrawy kuchni greckiej zawierają dużo mięsa i sera, osoby z fenyloketonurią odnajdą w niej wiele sałatek i warzyw, które są niezbędnym elementem tej kuchni.
Możliwe opcje menu:
Produkty o bardzo niskiej zawartości fenyloalaniny lub bez niej
• sałatka
• warzywa, np. kebab warzywny
• oliwki
TO JEST TYLKO PRZEWODNIK: ZAWSZE SPRAWDŹ SKŁADNIKI PRZED ZŁOŻENIEM ZAMÓWIENIA!
Chińska restauracja
Tradycyjne chińskie dania składają się głównie z dań na bazie warzyw. Osoby z PKU na pewno odnajdą w chińskiej kuchni wiele ciekawy propozycji kulinarnych.
Możliwe opcje menu:
Produkty o bardzo niskiej zawartości fenyloalaniny lub bez niej
• warzywa smażone na sposób chiński, np. kasztany wodne, kapusta, cebula dymka, wodorosty* i kiełki*
• śliwki liczi
UWAGA: UNIKAJ POTRAW GOTOWANYCH W SOSIE SOJOWYM!
TO JEST TYLKO PRZEWODNIK: ZAWSZE SPRAWDŹ SKŁADNIKI PRZED ZŁOŻENIEM ZAMÓWIENIA!
*Nie należy jeść więcej niż jedną porcję wymienionych produktów dziennie.